Waar werkt een accountant?

Openbaar accountant
Als openbaar accountant werk je voor een accountantskantoor of je hebt je eigen kantoor. Je werkt voor verschillende klanten en hebt dus veel afwisseling in je werk. Soms werk je in een controleteam bij een grote klant, een andere keer ben je adviseur voor een mkb-ondernemer. In het algemeen heb je te maken met Nederlandse klanten. Maar bij de grote accountantskantoren kun je ook internationaal aan de slag, mocht je een internationale carrière willen!

Jacco Dane
“Omdat ik energie krijg van het begeleiden van klanten, medewerkers en stagiaires heb ik gekozen om openbaar accountant te worden”

Jacco Dane
Openbaar accountant
Accountantskantoren in Nederland
Wil jij weten welke accountantskantoren bij jou in de buurt zitten? Voor een kijkje in de keuken of eventueel een stage?
Bekijk hier welke kantoren bij jou in de buurt zitten!

Intern accountant
Als intern accountant ben je in dienst van een grote onderneming of instelling en werk je op een interne auditafdeling. Dit betekent dat je binnen je bedrijf controlewerkzaamheden uitvoert. Soms ter voorbereiding van de controle door een openbaar accountant. Ook adviseer je verschillende afdelingen of vestigingen over hoe zij het beste de interne organisatie kunnen opzetten. Je hebt als het ware één klant en dat is je eigen werkgever.

Jantien Heimel
“Als intern accountant maak je niet alleen met management concrete afspraken over op welke wijze risico’s worden beperkt, maar monitor je ook of de gemaakte afspraken zijn nagekomen!”

Jantien Heimel
Intern accountant

Overheidsaccountant
Als overheidsaccountant werk je bij de accountantsafdeling van een ministerie of een gemeente, of bij de Belastingdienst. In principe zijn je werkzaamheden hetzelfde als die van een intern accountant bij een bedrijf. Het verschil zit ‘m enkel in het feit dat je voor de overheid werkt in plaats van voor ondernemingen/instellingen. Je checkt inkomsten en uitgaven of je controleert belastingaangiften.

Accountant in business
Als accountant in business werk je doorgaans in een financieel administratieve functie binnen een organisatie of ben je verantwoordelijk voor het financieel economisch management, bijvoorbeeld in de functie van financieel directeur of controller. Je houdt je bezig met het controleren van de financiële zaken en het goed organiseren van financiële processen van het bedrijf waarvoor je werkt.

Remco van den Akker
“Vanaf mijn inschrijving als accountant in 2019 tot en met 2020 ben ik openbaar accountant geweest bij middelgrote accountantskantoren. In die jaren zorgde ik ervoor dat mijn klanten, ondernemers en bestuurders, grip hadden op de gebieden van strategie, rendement en financiering. Belangrijk hierbij was te sturen op betrouwbare (tussentijdse) cijfers. Die cijfers waren belangrijk, maar naast dol op cijfers, ben ik nóg nieuwsgieriger naar de mens achter de getallen.

Dit heeft er mede in geresulteerd dat ik vanaf 2016 ook parttime docent ben geworden op de Accountancy-opleiding van NHL Stenden, met bijzondere aandacht voor risicogericht samenstellen en advies(vaardigheden). Vanaf september 2020 heb ik de openbare praktijk ingeruild voor een accountant in business-rol. Ik ben nu trainer/docent/adviseur bij Kriton, waarbij ik accountants(kantoren) ondersteun op het gebied van vaktechniek, advies, cursussen en trainingen.”

Remco van den Akker
Accountant in business