OPLEIDINGEN & STUDIETRAJECTEN


OPLEIDINGSSCHEMA

Er zijn verschillende trajecten te volgen om accountant te worden. Kortgezegd is de weg naar AA-accountant het traject dat je aflegt als je de HBO-route kiest. Mocht je voor de RA-titel willen gaan, dan dien je een universitaire master te hebben om aan de praktijkopleiding te mogen beginnen.LEES MEER

Post-HBO/WO Opleiding

De post-bacheloropleiding tot AA-accountant en de post-masteropleiding tot RA-accountant worden altijd gecombineerd met een baan. Doorgaans werk je dan 4 dagen in de week bij een accountantskantoor en ga je 1 dag per week naar je onderwijsinstelling om je theoretische kennis bij te spijkeren. De totale opleiding is een kwestie van de lange adem, maar gelukkig kun je al in een vroeg stadium aan de slag om de geleerde theorie in praktijk te brengen.


AA-ACCOUNTANT OF RA-ACCOUNTANT?

Mocht je nog twijfelen welke weg het meest geschikt voor je is? Misschien dat dit je wat verde m r helpt.

Als AA-accountant werk je vaak bij kleine en middelgrote accountantsorganisaties en heb je vooral mkb-klanten. Je houdt je vooral bezig met de administratie en het samenstellen van de jaarrekening. Daarnaast ben je als AA-accountant een belangrijke adviseur op bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Voor de mkb-ondernemer ben je zijn grote steun en toeverlaat. Soms zit je letterlijk aan de keukentafel.

Als RA-accountant werk je voornamelijk bij middelgrote en grote accountantsorganisaties; zowel voor mkb-klanten als voor corporate (internationale) klanten. Je houdt je vooral bezig met de uitvoering van controlewerkzaamheden. Daarbij ligt je focus op het controleren of de cijfers zoals deze zijn opgenomen in de jaarrekening kloppen en bijvoorbeeld banken en aandeelhouders erop mogen vertrouwen. Als RA ben je er zowel voor de klant als voor de maatschappij.


ANDERE TOPICS